Hieronder lees je het noodzakelijke protocol dat is opgesteld in het belang van de leden van ZV De Albatros en het badpersoneel van “Helsdingen Sport en Cultuur”. Wij stellen alles in het werk om, als het verantwoord kan, het zwemmen snel weer mogelijk te maken.
De daartoe aangewezen overheidsinstanties blijven toezien dat met het COVID-19 virus in omloop toch zwemmen binnen de voor ons allen gestelde verantwoordingsnormen valt.
Waarbij de belangrijkste regel is: Volg altijd de aanwijzingen van de daartoe bevoegde personen op.
1. Start
Vanaf maandag 18 mei zullen alle trainingen op de gebruikelijke tijd weer aanvangen. Dit geldt ook voor de dinsdag-trainingen. Betreed niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van de training “Helsdingen Sport en Cultuur”. Mocht je eerder aanwezig zijn, dan dient buiten op gepaste afstand van de deur gewacht te worden, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Dit betekent op het plein voor de ingang. Ongeacht het weer is wachten onder het afdak niet toegestaan.
2. Routing
Er is een duidelijke routing bepaald waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de 1,5 meter afstand. Rechts houden is verplicht waarbij automatisch zoveel mogelijk éénrichtingverkeer wordt gecreëerd.
Het personeel van Helsdingen Sport en Cultuur zal op diverse plaatsen toezicht houden om ervoor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt.
3. Kleedkamers
Je wordt geacht gebruik te maken van de wisselcabines. De groepskleedkamers zijn gesloten. Omdat je thuis je badkleding al onder je gewone kleding hebt aangetrokken betreedt je het bad via de nooddeur van de jury kamer. Hier trek je alleen je schoenen uit en betreed je het zwembad. Hier trek je (met inachtneming van de 1,5 meter regel) je kleding uit en bergt dit op in je sporttas. Wij raden aan makkelijke kleding aan te trekken (jogging pak).
Mocht je bezwaren hebben om in de zwemzaal je kleding uit te trekken kan/mag gebruik worden van de kleedkamers beneden. Er worden immers toch geen andere binnensporten bedreven.
4. Douchen
De douches zijn gesloten. Douchen dient thuis te gebeuren.
5. Toiletten
De groepstoiletten bij de douches zijn gesloten. Het toilet in zwemzaal mag wel gebruikt worden. Na gebruik dient deze door de bezoeker te worden gereinigd. Desinfectant is beschikbaar gesteld voor contactpunten en een gieter zwemwater voor toilet en vloer.
Ter beperking van elk risico, verzoeken wij iedereen voordat hij naar het zwembad komt om thuis naar het toilet te gaan.
6. Veiligheid en Hygiëne
Voor wat betreft de eigen hygiëne volgen wij de regels van het RIVM:
- Was regelmatig je handen (minstens 20 seconden);
- Hoest of nies in je elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
- Schud geen handen;
- Houd 1,5 meter afstand (tenzij mensen uit het eigen gezin of huishouden);
- Vermijd aanraking van het gezicht.
Blijf thuis bij de volgende klachten:
- Neusverkoudheid;
- Loopneus;
- Niezen;
- Keelpijn;
- Lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius;
- Wanneer gezinslid koorts (vanaf 38 graden) en/of benauwdheid heeft.
- Blijf ook thuis als iemand van uw huishouden koorts heeft en/ of benauwdheidsklachten of positief getest is op niet nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuisblijven tot 14 dagen na het laatste contact waarop deze persoon nog besmettelijk was (volg hierin het advies van de GGD). Blijf thuis als u het nieuw coronavirus hebt gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en dit in de afgelopen 7 dagen is vastgesteld.
- Ga direct naar huis als er tijdens de zwemles klachten ontstaan zoals neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts
Doe thuis je zwemkleding aan onder je gewone kleding.
Was voorafgaand aan het zwembadbezoek je handen met zeep of desinfectans. In de entree op de begane grond staat een desinfectiezuil zodat men bij binnenkomst de handen kan ontsmetten. Ook zal er vaker een schoonmaakronde worden gedaan en zullen deurklinken, kleedkamers, toiletten worden gereinigd.
De hygiëneregels zullen op diverse plekken in het pand worden opgehangen (entree, kleedkamers, receptie).
7. Receptie
Voor de veiligheid van onze medewerkers en bezoekers zal er bij de receptie een plaat plexiglas hangen. Ook werken de medewerkers met handschoenen.
8. Horeca
De Horeca is gesloten.
9. Albatros Kader
Ook voor trainers hanteren wij de regels van het RIVM:
- Was regelmatig je handen (minstens 20 seconden);
- Hoest of nies in je elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
- Schud geen handen;
- Houd 1,5 meter afstand (tenzij het mensen uit eigen gezin of huishouden zijn);
- Vermijd aanraking van het gezicht.
Zij blijven thuis bij de volgende klachten:
- Neusverkoudheid;
- Loopneus;
- Niezen;
- Keelpijn;
- Lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius;
- Wanneer gezinslid koorts (vanaf 38 graden) en/of benauwdheid heeft.
Ze blijven ook thuis als iemand van hun huishouden koorts heeft en/of benauwdheidsklachten.
10. Communicatie
Leden kunnen vooraf dit protocol op de website inzien en het is bij de trainers opvraagbaar. Daarnaast zullen wij zoveel als nodig informeren via e-mail en/of WhatsApp groepen over wijzigingen in het plan, de uitvoering en voorzorgsmaatregelen.
11. Ouders/Verzorgers
Laat kinderen zo veel mogelijk zelf (op de fiets of lopend) naar de training komen. Het is alleen toegestaan aan ouders van minipolo-kinderen de kinderen tot en met de kleedruimte te begeleiden. Het is niet wenselijk dat ouders de kinderen volgen tot in het zwembad.
12. Swimfitness
Vanwege de maatregelen is er een beperkte capaciteit (10m2 per persoon) zwemwater beschikbaar. Voor het wedstrijdbassin hanteren wij maximaal 39 zwemmers in het bassin (afmeting bassin is 25 x 15,7 = 392,5m2), onderverdeeld in 13 zwemmers per 2 banen (er worden rondjes gezwommen).
De training stopt een paar minuten eerder waarna je direct de zwemzaal verlaat. Na het omkleden gaan we direct naar huis. Er wordt eerst gebruikt gemaakt van de wisselcabines en daarna van de groepskleedkamers. Hier zijn vakken in afgetaped. Groepskleedkamer 3 is buiten gebruikt en is opgenomen in de looproute.
Na het omkleden dient een ieder direct naar huis te gaan.
13. Miniwaterpolo & Jeugd waterpolo
Tijdens de training zal de trainer alleen vanaf de kant instructies geven. Hij of zij zal dus niet in het water met de kinderen aanwezig zijn. Wij zijn er zeker van dat onze trainers deskundig genoeg zijn om ook op deze manier de kinderen op de juiste manier les te kunnen geven en de vaardigheden goed aan te leren.
De trainers houden onderling ook voldoende afstand.
Bij de kleedvoorzieningen staat een toezichthouder (ouder) die een kleedkamer aanwijst, er wordt eerst gebruikt gemaakt van de wisselcabines en daarna van de groepskleedkamers waarin vakken zijn afgetaped. Groepskleedkamer 3 is buiten gebruikt omdat deze is opgenomen in de looproute.
Kleding dient te worden meegenomen en niet achter gelaten te worden tijdens de zwemles. De training stopt een paar minuten eerder waarna je direct de zwemzaal verlaat. Ouders wachten dan bij de wisselcabines om te helpen bij het omkleden. Na het omkleden gaan we direct naar huis.
14. Heren/Dames waterpolo
We moeten gaan trainen met 1,5 meter afstand van elkaar. Dit betekend dat wij alleen trainingsvormen zonder duels kunnen verzorgen. Vanwege de maatregelen is er een beperkte capaciteit zwemwater beschikbaar: 10m2 per persoon.
Voor het wedstrijdbassin hanteren wij maximaal 39 zwemmers in het bassin (afmeting bassin is 25 x 15,7 = 392,5m2), onderverdeeld in 13 zwemmers per 2 banen (er worden rondjes gezwommen
De training stopt een paar minuten eerder waarna je direct de zwemzaal verlaat. Na het omkleden gaan we direct naar huis. Er wordt eerst gebruikt gemaakt van de wisselcabines en daarna van de groepskleedkamers. Hier zijn vakken in afgetaped. Groepskleedkamer 3 is buiten gebruikt en is opgenomen in de looproute.
Na het omkleden dient een ieder direct naar huis te gaan.
15. Afsluiting
De gemeente Vijfheerenlanden heeft er voor gekozen om de verantwoordelijkheid van de naleving van de maatregelen bij het bestuur van de sportaanbieders te leggen. Hierbij heeft de gemeente verzocht één Corona-coördinator aan te stellen. Het bestuur van ZV De Albatros heeft onderstaande bestuurder aangesteld als coördinator om vragen van leden, gemeente en belanghebbenden te beantwoorden.
Let op dat de verenigingscoördinator geen coronadeskundige is en naar beste kunnen de RIVM-, gemeentelijke- en overige wettelijke regels proberen te volgen. Uiteindelijk is het de verantwoording van het lid te beoordelen of corona risico’s voldoende zijn beperkt om te komen zwemmen. Wanneer je vermijdbare risico’s ziet, nodigen we je van harte uit deze bij de corona-coördinator te melden.
Corona coördinator ZV de Albatros
Henk Schreuder